„Фич“ потвърди рейтинга на България с положителна перспектива

24 януари 2022, 10:52 152

Финансирането от ЕС се отразява благоприятно на перспективата пред България, демографските процеси обаче са риск

Международната рейтингова агенция „Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута „BBB“ с положителна перспектива, предава „Дневник“. Рейтингът отразява стабилната външна и фискална позиция, стабилната рамка от членството в Европейския съюз (ЕС) и валутния съвет, но и относително слабия потенциален растеж, който се дължи на неблагоприятните демографски развития.

Положителната перспектива обаче отразява планираното приемане на България в еврозоната. В краткосрочен план рисковете пред по-негативно развитие, свързани с пандемията, са отслабнали, като за това е допринесло сериозно и финансирането от ЕС и поддържането на макроикономическа и фискална стабилност.

Експертите на „Фич“ смятат, че формирането на коалиционното правителство през декември 2021 г. е намалило значително политическата несигурност след поредица избори през миналата година. Заложената цялостна програма за борба с корупцията и за подобряване на върховенството на закона, наред с обещаното увеличение на инвестициите и по-ефективните публични разходи са положителни индикатори.

Правителството е потвърдило целта си да приеме еврото до 2024 г., продължавайки дългогодишната благоразумна фискална политика и добро макроикономическо управление.

Очакванията на "Фич" за икономическия растеж на България остават благоприятни през следващите години, който ще бъде подкрепен от значителните средства от ЕС – в периода 2022-2027 г. те ще са в размер около 36% от БВП за 2021 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент