Евростат: В България се полагат най-малко допълнителни часове труд от всички страни в ЕС

2 май 2024, 09:53 77

У нас делът на служителите, работили над 49 часа, е 0,4%

В България се полагат най-малко допълнителни часове труд от всички страни в Европейския съюз (EС), показват данни на „Евростат“, публикувани по повод вчерашния Международен ден на труда, пише БТА. У нас делът на служителите, работили над 49 часа, е 0,4%. 

Според данните на „Евростат“ през 2023 г. 7,1% от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място. Увеличените трудови часове се отнасят за онези служители, които обикновено работят по 49 часа или повече на седмица, уточняват от европейската статистическа служба.

В страните от ЕС Гърция има най-висок дял на работници с допълнителни трудови часове (11,6%), следвана от Кипър (10,4%) и Франция (10,1%). С най-малко допълнителни трудови часове, освен България, са Литва и Латвия (1,1% всяка).

По-висок е делът на самостоятелно заетите лица, трудили се повече часове (29,3% от всички самонаети служители) в сравнение с наетите лица (3,6% от всички заети лица).

Продължителното работно време е по-често срещано при квалифицираните работници в селското, горското и рибното стопанство (27,5% от всички квалифицирани работници в селското, горското и рибното стопанство) и мениджърите (21,9%), отчитат от „Евростат“.

От всички останали професионални групи средно 7,3% работят повече от 49 часа на седмица. 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент