Евростат: България е с най-нисък БВП на човек от населението спрямо средното ниво за ЕС през 2021 г.

23 март 2022, 17:26 572

Страната ни отчита БВП на глава от населението от 45% под средното ниво за ЕС, което е определено на 100 пункта

През 2021 г. брутният вътрешен продукт ( БВП) на глава от населението, изразен в стандарт на покупателна способност (СПС), варира между 55% от средното равнище за ЕС в България до 277% в Люксембург. Страната ни отчита БВП на глава от населението от 45% под средното ниво за ЕС, което е определено на 100 пункта, сочат данните на Евростат.

Статистиката на Евростат показва съществени различия между държавите членки по отношение на БВП на глава от населението, използван за измерване на икономическата активност. Най-високите нива за 2021 г. са регистрирани в Люксембург и Ирландия – съответно 177 и 121% над средното ниво за ЕС.

По отношение на Люксембург, високите нива се обясняват с факта, че там има голям брой чуждестранни жители, заети в страната, които допринасят за нейния БВП. Въпреки че тези жители не са част от постоянното население, разходите им за потребление се записват в националната сметка на държавата им на пребиваване.

При Ирландия високото ниво на БВП на глава от населението може частично да се обясни с наличието на големи мултинационални компании, притежаващи интелектуална собственост. Свързаните производства с тези активи допринасят за БВП на страната, в която се намират, докато голяма част от приходите, спечелени от тях, се връщат на крайните собственици на компаниите в чужбина.

Със значителна разлика след тези държави се нареждат Дания (33% над средното ниво за ЕС), Холандия (32%), Швеция (23%) и Белгия (22%). Над средното ниво за ЕС са също Германия, Финландия и Франция. Под тази стойност са Малта, Италия и Чехия – с около 10%, следвани от Словения, Кипър, Литва, Естония и Испания – от 10 до 20%. Между 20 и 30% под средното ниво за ЕС са Полша, Унгария, Португалия, Румъния и Латвия, а с по-малко от 40% са Хърватия, Словакия и Гърция.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент