Евростат: Българите харчат най-много за храна и най-малко за образование

29 декември 2021, 12:39 542

През 2020 г. една пета от парите за издръжка на българите са отивали за хранителни продукти и безалкохолни напитки

Българите харчат най-много за храна, а най-малко – за образование. Това сочат данните на Евростат за 2020 г., цитирани от „Телеграф“.

Според статистиката една пета от парите за издръжка на българите (или 20,7%) отиват за хранителни продукти и безалкохолни напитки, а 1,3% – за образование. Разходите за храна са най-големи в още три държави от ЕС – Румъния, Естония и Литва. При останалите страни на първо място по дял са разходите за поддръжка на дома.

По показател „Разходи за храна“ статистиката на Евростат поставя на първо място Румъния. Румънските граждани дават 26% от доходите си за хранителни продукти и безалкохолни напитки. След тях се нареждат гражданите на Литва, Естония и Унгария, а на пето място попада България.

За сравнение, средният разход за храна в ЕС е 14,8%, а под 10% по този показател харчат единствено гражданите на Люксембург и Ирландия.

По показателя „Разходи за образование“ на първо място се нарежда Кипър с 3,6% от бюджета на домакинствата. Гърция и Ирландия заемат следващите места с по 2%.

По отношение на разходите за поддръжка на жилището и сметки България се нарежда на последните места в ЕС, макар че това е вторият най-голям разход на българските домакинства – 20% от доходите. За сравнение, средното равнище за ЕС е 25,7%, като най-малко за сметки и поддръжка на дома се харчат в Литва (15,5%), а най-много – в Словакия (30,7%).

Третият най-голям разход на домакинствата в България е за транспорт – 11,7% от общите разходи. За ресторанти и хотели българските домакинства заделят 4,9%, а за алкохолни и тютюневи изделия – 5,7%. Разходът за дрехи и обувки е 3,2%. За културни мероприятия и отдих българите харчат 7,5% от доходите си. За здраве статистиката е сходна – 7,2%, което поставя България на първо място от всички държави в ЕС по този показател. За сравнение, средното ниво на разходите за здравеопазване в ЕС е 4,6%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент