Европейският парламент прие закон за адекватни минимални работни заплати в ЕС

15 септември 2022, 14:40 343

Новата директива трябва да задължи държавите членки да осигурят достойни стандарти на живот и труд и да насърчат колективното договаряне на заплащането

Европейският парламент (ЕП) прие нов закон за минималната работна заплата в ЕС, който задължава държавите членки да осигурят достойни стандарти на живот и труд, както и да насърчат колективното договаряне на заплащането, съобщават от ЕП.

Новото законодателство е одобрено с 505 гласа „за“, 92 гласа „против“ и 44 гласа „въздържал се“.

Законодателството на ЕС, което е договорено с Европейския съвет през юни, е насочено приоритетно към подобряване условията на труд и живот на всички работници в ЕС, а също така и към насърчаване на икономическия и социалния напредък. За тази цел с него се определят минимални изисквания за адекватността на законоустановените минимални работни заплати, предвидено в националното право и/или в колективните трудови договори.

Новата директива ще бъде прилагана за всички работници в рамките на ЕС, които имат трудов договор или трудово правоотношение. Страните членки, в които минималната работна заплата вече е защитена изключително чрез колективни трудови договори, няма да са задължени да прилагат тези правила, нито да ги направят общоприложими.

Относно оценката на адекватността на минималните работни заплати – определянето им остава национална компетентност, но страните членки ще трябва да гарантират, че националните минимални работни заплати ще позволяват на работниците да водят достоен живот, вземайки предвид разходите за живот и общото равнище на заплатите. При изготвянето на оценката държавите членки могат да се основат на кошница от стоки и услуги на реални цени, или да определят стойността на минималната работна заплата на 60% от брутната медианна и 50% от средната брутна работна заплата.

Основен фактор за постигането на адекватни минимални работни заплати ще бъде и колективното договаряне на секторно и междуотраслово равнище. Поради тази причина е необходимо то да бъде насърчено и засилено съгласно новоприетите правила, одобрени от ЕП. В държавите, в които колективното договаряне обхваща под 80% от работниците, ще трябва да се изготви план за действие за увеличаване на обхвата заедно със социалните партньори.

Договореният текст на новия закон въвежда и задължение за създаване на система за правоприлагане, включваща надежден мониторинг, както и проверки и инспекции на място, за да се гарантира спазването на изискванията и да се избегнат порочните практики – като злоупотреби с подизпълнители, фиктивна самостоятелна заетост, нерегистриран извънреден труд или повишена интензивност на работата.

Очаква се през септември Съветът официално да одобри споразумението, след което държавите членки да разполагат с две години за привеждане на националните разпоредби в съответствие с директивата.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент