Европейската комисия с нови препоръки за възстановяване от кризата

4 март 2021, 13:44 585

Механизмът за възстановяване и устойчивост RRF може значително да подсили европейските икономики през 2021-2022 г.

Европейската комисия (ЕК) предостави насоки към държавите членки за изпълнението на фискалната политика в предстоящия период в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост (RRF), съобщава се в публикация на ЕК.

Механизмът ще играе водеща роля в процеса по възстановяване от кризата с COVID-19 на социално и икономическо ниво, улеснявайки зеления и дигиталния преход и допринасяйки за издръжливостта на европейските икономики.

Механизмът за възстановяване и устойчивост ще предостави 312,5 млрд. евро под формата на грантове и други 360 млрд. евро под формата на заеми, които ще подпомогнат реализирането на реформи и инвестиции.

Европейската икономика опровергава песимистичните прогнози и по всяка вероятност ще започне своето възстановяване в началото на второто тримесечие, като ръст може да се очаква през пролетта на 2021 г. Според прогнозите на ЕК за Европейския съюз и еврозоната, растежът се изчислява на приблизително 4% след свиване от 6,5% през 2020 г. Подобна е прогнозата и за 2022 г. – 4% на ниво ЕС и 3,75% на ниво еврозона. Въпреки това възстановяването няма да бъде еднакво за всички страни членки, припомнят от ЕК.

Прилагането на Механизма ще се отрази положително на националните фискални политики. Разходите, финансирани от грантове по RRF, ще подсилят значително икономиката през следващите години без да увеличават националните дефицити и дългове. Освен това Механизмът ще насърчи държавите членки да подобрят изгледите за растеж на своите фискални политики.

Публичните инвестиции, направени през грантове по RRF, трябва да подсилят вече съществуващи такива инвестиции на национално ниво. Механизмът ще подпомогне ефективно възстановяването и ще допринесе за потенциален растеж само ако финансира продуктивни и висококачествени инвестиции, особено в комбинация със структурни реформи на национално ниво в унисон с препоръките на ЕК.

Прогнозите на ЕК са ориентировъчни, съобщава се още в публикацията. Доброто имплементиране на RRF може значително да засили реалния ръст на икономиките на ЕС през 2021 г., но периодът на несигурност продължава.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент