Европейската комисия одобри схема за подпомагане на българските превозвачи

2 декември 2020, 00:00 581

Около 15 млн. евро ще бъдат отпуснати на микро, малки и средни компании, които се занимават с автобусни превози

Европейската комисия е одобрила схема за подкрепа на българските превозвачи, предава БТА.

По този начин ще бъдат отпуснати около 15 млн. евро в подкрепа на микро, малки и средни компании, занимаващи се с автобусни превози. Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ, която е приета от ЕС. Европейската комисия е установила, че помощта отговаря на необходимите условия, а именно – не надвишава 800 000 евро за едно дружество и ще бъде отпусната преди 30 юни 2021 г.

Целта на тези средства е да спомогнат за ликвидността на заетите в бранша, тъй като изпитват недостиг на оборотни суми с оглед мащаба на пандемията. Паричната помощ е безвъзмездна и ще послужи за частично покриване на разходи със задна дата. Със средствата ще бъдат посрещнати разходи за автобусни пътнически превози – от 1 февруари до 6 месеца след влизането в сила на споразумението за безвъзмездните средства, сключено между съответния бенефициент и Министерството на транспорта, информационните технологии и комуникациите.

Съгласно условията желаещите могат да подават заявления за кандидатстване, като следва да знаят, че минималният размер на помощта е 3 000 лева (приблизително 1 500 евро), а максималният – 450 000 лева (приблизително 230 000 евро).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент