Европейската комисия одобри изменения в българската схема за подкрепа на заетостта

31 март 2021, 11:49 520

Мярката, изменена през декември 2020 г., остава релевантна в борбата с икономическите последици от пандемията

Европейската комисия (ЕК) установи, че измененията в съществуващата схема за подпомагане на работодателите в България за изплащане на заплати и осигуряване на доходи на самостоятелно заетите работници в най-засегнатите от пандемията сектори, сред които хотелиерство, транспорт и ресторантьорство, са в съответствие с Временната рамка за държавна помощ, предаде БНТ.

Схемата беше одобрена от ЕК на 14 юли 2020 г., а първото ѝ удължаване бе прието на 18 декември 2020 г. Измененията, за които България уведоми ЕК, включват удължаване на времевата рамка на схемата до декември 2021 г. и увеличаване на бюджета ѝ от 40 млн. лева на 150 млн. лева. Част от промените разширяват и спектъра на потенциалните бенефициери, служители и самостоятелно заети лица, за които може да се отпусне помощ, наред с различни технически изменения.

ЕК стига до заключението, че и след промените мярката все още е необходима и релевантна за преодоляването на икономическите трудности, възникнали в резултат от пандемията, съгласно чл. 107, параграф 3, буква б) от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) и условията, определени във Временната рамка.

След разрешаването на евентуални въпроси, свързани с поверителността на данните, неповерителната версия на решението ще е достъпна под номер № SA.61348 в регистъра на държавните помощи на сайта на Комисията, посветен на конкуренцията.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент