Европейска класация постави България на първо място по икономически възможности за жените

8 март 2021, 17:58 664

Голямо предимство за страната ни се оказва по-продължителното майчинство

България е на първо място в Европа по съвкупност от различни критерии, отразяващи икономическите възможности за жените, пише английското издание AOL, позовавайки се на проучване на Reboot Online.

Проучването оценява различни фактори, допринасящи за успеха на жените в работната сила. В него държавите са класирани според индекс, оценяващ икономическите възможности за жените в съответната страна членка, както и разликата в заплащането между двата пола, броя на жените, заемащи ръководни постове, и отпуска по майчинство. В цяла Европа по тези критерии България се нарежда на първо място с 236,6 точки от максимални 300. Голямо предимство за страната ни се оказва по-продължителното майчинство спрямо другите държави членки.

Конкретно по отношение на критерия „брой на жените на лидерски позиции“ страната ни се нарежда на второ място, а първото е заето от Норвегия.

Хърватия се нарежда на второ място в класацията по условия на работа на жените – с 229,9 точки. Продължителният отпуск за отглеждане на дете и там се оказва важен фактор. Третата позиция заема Естония, четвъртата – Норвегия, а петата – Словакия.

На дъното по трудови възможности за жените се нареждат Австрия, Португалия и Турция. Най-богатата европейска държава – Люксембург, се нарежда една позиция преди тях, а точно пред нея застава Германия.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент