„Евробарометър“: 52% от българите подкрепят въвеждането на еврото

12 юли 2021, 11:34 531

1/5 от българските граждани не искат да се разделят с лева

Широка подкрепа за въвеждане на еврото се наблюдава в държавите членки, които все още не са се присъединили към еврозоната. Това показват резултатите от проучване на „Евробарометър“, проведено сред страните, които все още не са приели общата валута – България, Румъния, Чехия, Хърватия, Полша и Швеция.

60% от участниците в проучването са на мнение, че еврото има положителни последици за страните, които вече го ползват. 55% смятат, че въвеждането на общата валута би имало положителни последици лично за тях.

57% от всички анкетирани подкрепят въвеждането на еврото в своята държава. Най-положително е мнението на гражданите на Румъния, където подкрепата е от 75%, а на второ място по позитивни очаквания са гражданите на Унгария – 69%.

При българските граждани има раздвоение в мненията. 52% подкрепят въвеждането на еврото в страната ни, докато останалите смятат, че по този начин контролът върху националната икономика ще бъде безвъзвратно загубен. Според проучването 1/5 от българите не искат да се разделят с лева, 17% искат това да се случи възможно най-късно, а 25% – възможно най-скоро.

Относно положителните и отрицателните ефекти от въвеждането на еврото в България, участниците в проучването са разделени. Мнозинството обаче споделят мнението, че страната ни все още не е готова да приеме еврото като национална валута.

Голяма част от анкетираните (70%) смятат, че въвеждането на общата валута ще доведе до скок в цените на основните стоки и услуги. Същевременно 49% се опасяват, че по този начин ще изгубим националната си идентичност.

Проучването на „Евробарометър“ показва още, че всеки втори българин е добре информиран относно европейската валута. 84% от анкетираните са посочили, че вече са използвали евро.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент