ЕС планира отмяна на митата на украински стоки

28 април 2022, 11:57 468

Европейската комисия предложи едногодишна отмяна на вносните мита за всички украински стоки, които не попадат в съществуващо споразумение за свободна търговия

Европейската комисия (ЕК) предложи да се въведе едногодишна отмяна на вносните мита за всички украински стоки, които не попадат в съществуващо споразумение за свободна търговия. Целта е да се подпомогне икономиката на Украйна в условията на война с Русия, пише econ.bg.

Предвижда се мерките, свързани с отмяна на митата, да се прилагат за плодове, зеленчуци, селскостопански продукти, за които са планирани квоти, както и за някои видове промишлени стоки, тарифите за които трябваше да бъдат премахнати до края на тази година (като торове, алуминиеви продукти и МПС).

Европейският съюз планира също така да освободи Украйна от защитни мерки, ограничаващи вноса на стомана, както и да вдигне антидъмпинговите мита, които налага в момента върху украински стоманени тръби и горещо-валцувани плоски стоманени продукти.

Друг вид помощ, която ЕС предвижда, е свързана със сухопътния транспорт на украински стоки. Планира се да се облекчат условията за влизане на украински шофьори на камиони.

През 2021 г. търговският оборот между Украйна и ЕС възлизаше на повече от 52 млрд. евро. Според прогнозата на Международния валутен фонд през 2022 г. украинската икономика ще се свие с 40% заради военния конфликт.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент