ЕС отпуска за България още 804 млн. лева за справяне с последиците от пандемията

3 декември 2020, 11:45 577

Средствата са по линията на европейския инструмент за справяне с последиците от пандемията и ще бъдат разпределени в два транша с бюджетите за ЕС за 2021 и 2022 г.

България ще получи допълнителни 804 млн. лева от ЕС през 2021 г. Средствата са по линията на европейския инструмент за справяне с последиците от пандемията и ще бъдат разпределени в два транша с бюджетите за ЕС за 2021 и 2022 г., предаде БНТ, цитирана от БТА.

Финансовото разпределение на средствата за следващата година, по петте оперативни програми за 2014 – 2020 г., вече е одобрено от Министерския съвет. С отпуснатите средства ще бъдат финансирани мерките за подкрепа на инвестициите. Те ще бъдат вложени и в продукти и услуги, свързани със здравеопазването, както и в инвестиционна подкрепа за малки и средни бизнеси. Ще има и схеми за заетост и подкрепа на самостоятелно заетите лица. Проектът „Топъл обяд“ по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се също ще бъде подпомогнат с тези средства.

По думите на вицепремиера Томислав Дончев, до момента не е постъпвало допълнително европейско финансиране за справяне с последиците от кризата и пандемията. Всички отпуснати средства се осигуряват за сметка на препрограмиране или местене на средства от традиционни приоритети от едни оперативни програми в двата основни инструмента при борбата с кризата – оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност“ и „Развитие на човешките ресурси“.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент