ЕС отпуска на България допълнителни 173 млн. лева за справяне с пандемията

19 май 2021, 10:43 516

Европейската комисия одобри общо 367,4 млн. евро за България, Естония и Германия в рамките на инструмента REACT-EU

Европейският съюз ще отпусне на България допълнителни средства в размер на 173,6 млн. лева. Те ще бъдат насочени към бизнеса и хората, засегнати от пандемията, предаде „Телеграф“.

Европейската комисия одобри общо 367,4 млн. евро за България, Естония и Германия в рамките на инструмента REACT-EU, който е част от Плана за възстановяване на Европа. Средствата са предназначени за подкрепа на устойчивостта на пазара на труда, работните места, малките и средните предприятия, семействата с ниски доходи, както и за създаване на съобразени с бъдещето основи за екологичния и цифровия преход за устойчиво социално-икономическо възстановяване.

До момента в България 50 000 служители получиха финансова подкрепа, за да запазят заетостта си при въведените ограничителни мерки във връзка с пандемията. Допълнителни възнаграждения бяха добавени към заплатите на 17 250 медицински и немедицински служители, работещи на първа линия.

С новоотпуснатите средства ще бъдат подкрепени 53 000 нуждаещи се, включително и възрастни и лица с увреждания, които ще имат възможността да получават здравни и социални услуги в своите домове.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент