ЕС готви нови правила за по-добра защита на онлайн пазаруването

29 ноември 2022, 15:35 339

През 2021 г. 73% потребители са купували продукти по интернет

Европейският парламент и представителите на страните членки на ЕС постигнаха предварително споразумение за актуализиране на правилата на ЕС за безопасността на нехранителните потребителски продукти, съобщи пресслужбата на Европарламента, цитирана от econ.bg.

Новият регламент за общата безопасност на продуктите е насочен към предизвикателствата, свързани с безопасността при онлайн пазаруването. Така търговците на дребно, както и компаниите, участващи във веригите за доставки, вече ще носят по-голяма отговорност за продуктите, които продават по интернет. През 2021 г. 73% потребители са купували продукти онлайн.

Безопасност

Съгласно договорените правила, даден продукт ще може да се продава само ако има икономически оператор (като производител, вносител, дистрибутор), установен в ЕС, който да отговаря за неговата безопасност.

Оценката за безопасност на продуктите ще включва и редица мерки, които да гарантират, че са взети предвид рисковете за най-уязвимите потребители (например деца), свързаните с пола аспекти и рисковете за киберсигурността.

Премахване на опасни стоки онлайн

Новият регламент въвежда допълнителни задължения за онлайн магазините и търговците – например за определяне на единна точка за контакт за националните органи за надзор и за потребителите.

Националните надзорни органи ще могат да задължат онлайн магазините и търговците да премахнат или да деактивират достъпа до оферти за опасни продукти, като това ще трябва да става в рамките на два работни дни. Проверките за опасни продукти ще са на случаен принцип.

Изземване, замяна и възстановяване на средства

Когато изтеглят свой продукт, онлайн магазините и търговците вече ще трябва да уведомят всички засегнати потребители и да разпространят информацията до възможно най-широк кръг от заинтересовани. Уведомленията за изтегляне трябва да избягват изрази, които могат да намалят усещането на потребителите за риск (например „доброволно“, „предпазно“, „в редки/специфични ситуации“).

Потребителите ще трябва да бъдат ясно информирани за правото си на ремонт, замяна или възстановяване на средства (равно поне на първоначалната цена). Освен това те ще имат право да подават жалби или да предприемат колективни действия.

Системата за бързо предупреждение за опасни продукти – „Safety Gate“, ще бъде модернизирана, за да позволи по-ефективно откриване на опасни продукти и ще бъде по-достъпна за хора с увреждания.

Следващи стъпки

Европарламентът и представителите на страните членки на ЕС трябва да одобрят споразумението, преди то да бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС. Новият регламент ще се прилага 18 месеца след влизането му в сила.

Очаква се новите правила да спестят на потребителите в ЕС около 1 млрд. евро през първата година и приблизително 5,5 млрд. евро през следващото десетилетие. Целта е да се намалят вредите, причинени на купувачите поради предотвратими злополуки, свързани с продукта (оценени на 11,5 млрд. евро годишно), както и разходите за здравни услуги (оценени на 6,7 млрд. евро на година).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент