ЕП прие новата директива за прозрачност на заплащането

4 април 2023, 11:33 451

Държавите членки трябва да транспонират директивата в националното си законодателство до 2026 г.

Европейският парламент (ЕП) одобри окончателно с 427 гласа „за“, 79 гласа „против“ и 76 гласа „въздържал се“ новата директива за прозрачност на заплащането. Тя задължава дружествата от ЕС да оповестяват информация, чрез която служителите да могат да сравняват заплатите си и да съобщават за разлики, основани на пола. Целта ѝ е да премахне разликата в заплащането на жените и мъжете, която в ЕС е средно 12,7%. В България е 12,2% според последните актуални данни към 2021 г., съобщиха от КНСБ.

Държавите членки трябва да транспонират директивата в националното си законодателство до 2026 г. От Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) апелираха националните правителства да приложат текстовете ѝ незабавно, тъй като жените са чакали достатъчно дълго за равно заплащане.

Според ЕКП забавеното прилагане на новата директива ще струва на работещите жени средно 17 000 евро под формата на пропуснати ползи. За българските жени сумата е 5 048 евро, ако директивата влезе в сила чак през 2026 г., показват изчисленията на ЕКП.

Според данните на изследователския институт на ЕКП, ако разликата в заплащането на жените и мъжете продължи да е на сегашното си ниво, то:
- Всяка година бездействие ще струва на жените средно 4 256 евро под формата на пропуснати ползи;
- Жените ще загубят между 1 872 и 36 334 евро, ако правителствата изчакат до 2026 г., за да транспонират директивата;
- Жените в Австрия, Дания и Германия ще загубят най-много.

Директивата предвижда забрана на клаузите за тайна на заплащането. Работниците и синдикатите ще имат правото да получават ясна и пълна информация за индивидуалните и средните равнища на заплащане, групирани по пол. Освен това не трябва да има договорни условия, които да ограничават работниците да оповестяват възнаграждението си или да търсят информация за същата или други категории възнаграждения на работниците.

По въпроси, свързани със заплащането, доказателствената тежест ще се прехвърли от работника към работодателя. В случаи, когато работникът счита, че принципът на равно заплащане не е приложен и сезира съда, националното законодателство следва да задължи работодателя да докаже, че не е имало дискриминация.

Формирането на възнагражденията трябва да се основава на неутрални по отношение на пола критерии и да включват неутрални системи за оценка и класификация на работните места. Обявите за свободните работни места и длъжностите трябва също да бъдат неутрални по отношение на пола, а процесите на набиране на персонал да се провеждат по недискриминационен начин.

Ако отчитането на заплащането показва разлика в заплатите на жените и мъжете от най-малко 5%, работодателите ще трябва да извършат съвместна оценка на заплащането в сътрудничество със синдикатите.

Държавите членки ще трябва да въведат ефективни, пропорционални и възпиращи санкции – например глоби, за работодателите, които нарушават правилата, предвижда още директивата.

Работник, който е претърпял щети в резултат на нарушение, ще има право да поиска обезщетение.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент