ЕП и държавите членки одобриха създаването на европейска агенция срещу прането на пари

14 декември 2023, 09:46 275

Подозрителните финансови дейности са около 1% от БВП на ЕС или около 130 млрд. евро

Европейският парламент и държавите – членки на ЕС, одобриха създаването на агенция на ЕС срещу прането на пари и финансирането на тероризма, предават Франс прес и БТА. Все още не е решено къде ще е централата ѝ, като се споменават няколко страни начело с Франция и Германия.

Тази нова структура с наименованието Орган срещу прането на пари (AMLA) ще бъде натоварена със задачата да контролира и координира националните органи, за да разкрива по-добре и да се бори със съмнителни трансгранични дейности.

Агенцията ще има правомощия за надзор и налагане на санкции, за да гарантира спазването на европейските финансови правила. Тя ще контролира пряко около 40 кредитни учреждения и финансови институции, които се смятат за рискови, включително доставчиците на услуги за криптоактиви. 

„Новият орган ще промени правилата на играта в борбата срещу прането на пари в ЕС“, посочи испанският съдокладчик Ева Мария Попчева от либералната партия „Обнови Европа“. По-доброто справяне с незаконните трансакции ще направи и по-трудно финансирането на атентати в Европа. Новата европейска агенция „ще играе и ключова роля за избягване на заобикалянето на финансови санкции като тези срещу Русия“, подчерта Попчева. 

Подозрителните финансови дейности са около 1% от брутния вътрешен продукт на ЕС или около 130 млрд. евро, според Европол (Агенция на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие).

Създаването на нов орган бе предложено от ЕК през юли 2021 г. Постигнатото политическо споразумение за този проект все още трябва да бъде официално одобрено от евродепутатите на пленарно заседание и от Съвета на ЕС, който обединява 27-те държави членки. Европарламентът и Съветът ще трябва да решат кой град ще приеме новия Орган срещу прането на пари и неговите 250 служители. Те обсъждат понастоящем правила за селекционния процес. Девет града са подали кандидатурата си в ЕК до крайния срок 10 ноември – Париж, Брюксел, Франкфурт, Дъблин, Мадрид, Рим, Рига, Вилнюс и Виена.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент