Енергоинтензивната индустрия поиска двустранни договори с НЕК и АЕЦ "Козлодуй"

15 октомври 2021, 12:17 506

Работна група ще анализира начините за реализиране на тази мярка, която се очаква да продължи до края на 2022 г.

Енергоинтензивната индустрия, в чиято себестойност на продукцията електроенергията има голям дял, поиска да може да сключва двустранни договори с производителите на енергия в Националната електрическа компания (НЕК) и с АЕЦ „Козлодуй“. Това означава тези договори да не минават през енергийната борса, пише investor.bg.

Близо 150 – 160 големи български предприятия ще подпишат договори за доставка на електроенергия до края на 2022 г. По думите на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, тази мярка е позволена от европейски регламент, а насоките на Европейската комисия за справяне с негативните ефекти от енергийната криза позволяват подкрепа на бизнеса в рамките на правилата за допустима помощ от държавата.

Начинът, по който ще бъде реализирана идеята, ще бъде обсъден от работни групи от експерти на всякакви нива до края на следващата седмица. Основната цел е индустрията да получи подкрепа заради високите цени на електроенергията. На този етап обаче не е ясно за какви количества електроенергия става дума. Предстои да бъде уточнено какви мощности могат да се отделят, при какви условия и какви ще бъдат критериите за включване на предприятията в схемата.

За момента държавата предвижда помощ за бизнеса в размер на 50 лева за мегаватчас потребена електроенергия. Според Домусчиев обаче мярката е недостатъчна.

Очаква се също електроинтензивните предприятия да получат компенсации за въглеродните емисии, като това ще стане чрез промяна на наредба и в Закона за климата.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент