Електронната идентификация ще бъде готова до края на 2022 г.

10 март 2022, 10:44 524

Работи се върху създаването на мобилно приложение за отдалечено ползване на всякакви държавни и общински служби и агенции

До края на 2022 г. се предвижда да бъде готова електронната идентификация чрез мобилно приложение, съобщават от пресслужбата на Министерството на електронното управление.

Правителството е възложило на министъра на електронното управление да изгради технологична възможност за електронна идентификация през мобилно приложение още тази година, както и да предложи необходимите в тази връзка промени в свързаното законодателство.

В съобщението на ресорното ведомство се посочва, че целта на приетия акт е да се предостави допълнителна възможност за отдалечено идентифициране на потребителите чрез електронни административни услуги, които да са достъпни още през 2022 г. Така гражданите ще имат широко разпространено, сигурно, достъпно, лесно за ползване и безплатно средство за е-идентификация през мобилно устройство.

Първоначалната регистрация в приложението ще се извършва с международен паспорт, електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК) от НАП. С приложението ще могат да се ползват услуги от всякакви държавни и общински служби и агенции.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент