Експерти прогнозират ръст на работните заплати

31 януари 2022, 10:21 492

Причина за това е необходимостта от запазване на квалифицираните кадри и предлагането на по-високи заплати в конкурентни компании

Експерти прогнозират повишение на работните заплати заради необходимостта от запазване на квалифицирани кадри. Според анализатори на пазара на труда планираните увеличения в отделни бизнес сектори ще достигнат до 20%. Прогнозата е на международна консултантска компания, работеща и в България, предаде cross.bg.

Анализаторите очакват повишаване на възнагражденията в повечето бизнес сектори в страната. В тяхното проучване са се включили работодатели от близо 200 компании в 19 икономически сектори. 80% от тях са заявили, че планират увеличение на заплатите през първата половина на 2022 г. с между 5 и 20%. А 2% от анкетираните допускат и по-голямо увеличение, за да задържат квалифицираните си кадри.

60% от работодателите, участвали в проучването, планират да увеличат възнагражденията на всички свои служители. Една от основните причини за това е предлагането на по-високи заплати в други компании, което е свързано с необходимостта от запълване на свободни позиции.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент