Експертен съвет за икономически анализи в България ще предлага решения за успешно развитие на икономиката

12 октомври 2022, 10:53 386

Задачата на този съвет ще бъде да предоставя на българското общество и институции задълбочена експертиза по водещите икономически въпроси

Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов представи концепция за създаване на Експертен съвет за икономически анализи. Задачата на този съвет ще бъде да предоставя на българското общество и институции задълбочена експертиза по водещите икономически въпроси, като по този начин ще помага за взимане на решения за страната, предаде БТА.

Целта на експертния съвет ще бъде да предлага решения за по-успешното развитие на българската икономика. Подобни съвети функционират успешно в цяла Европа, както и в други страни по света. С работата си те допринасят за вземането на по-добри решения за успешното развитие на икономиката, опирайки се на постиженията на съвременната икономическа наука.

Съветът за икономически анализи ще бъде с консултативен характер. За негов председател е избран Пламен Ненов, професор по макроикономика в Norwegian Business School. В съвета ще се включат и други водещи световни икономисти, работещи в различни сфери, както и български учени, които публикуват в популярни академични журнали.

Експертният съвет ще функционира като надпартиен орган. Задачата на участниците в него ще бъде да изготвят становища и препоръки с цел подобряване на икономиката и благосъстоянието на страната ни. Освен това съветът ще си сътрудничи с БНБ и НСИ, а на всеки 3 години неговият състав ще се обновява с нови академични членове от страната и чужбина.

Основният принцип на Съвета ще бъде оперативната независимост от държавните институции. Експертите ще работят доброволно и безвъзмездно, като ще подпишат и декларация за липса на материален интерес.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент