ЕКОФИН: Пенсионната възраст да се обвърже с продължителността на живота

5 юли 2021, 13:41 544

Застаряването на населението е сред най-сериозните проблеми на ЕС и поставя огромна тежест върху бюджетите на страните членки

Съветът на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) предлага възрастта за пенсиониране да се променя спрямо очакваната продължителност на живота, предава „Труд“. Предложението е изложено в последния доклад на ЕКОФИН и идва в светлината на предизвикателствата, пред които бюджетите на страните членки на ЕС са изправени заради застаряването на населението.

Прогнозите показват, че продължителността на живота ще се увеличава постепенно, съответно и възрастта за пенсиониране също ще се вдига. България е с най-ниска продължителност на живота в ЕС: през 2020 г. средната стойност е 73,6 г., като спада от 75,1 години от 2019 г. заради пандемията от Covid-19.  Според Евростат до 2040 г. се очаква увеличение до 76,7 години за мъжете и 82,8 години за жените. Кодексът за социално осигуряване (КСО) предвижда увеличаване на пенсионната възраст на мъжете и жените до 65 години до 2037 г., а след това тя ще зависи от нарастването на средната продължителност на живота, но в КСО няма формула за определянето ѝ.

Според статистиката, през 2050 г. броят на възрастните хора над 65-годишна възраст у нас ще бъде около 30% от населението. По прогнозни данни на Евростат, населението на България ще намалее от почти 7 млн. души на около 5 млн. души до 2070 г. В момента хората над 65-годишна възраст са около 1,5 млн. души, а хората в трудоспособна възраст (20-64 г.) – около 4 млн. души. Очаква се съотношението между тях да нарасне от 36% в момента до 66% през 2060 г. 

Продължителността на живота на ниво ЕС през 2070 г. ще бъде средно 82,9 години за мъжете и 87,7 години за жените. Ако възрастта за пенсиониране не бъде повишена, мъжете ще вземат пенсия около 21,4 години, а жените – 24,7 години. Мъжете днес се възползват от пенсиите си около 14 години, а жените – средно по 18 години. От ЕКОФИН допълват, че обвързване на пенсионната възраст с продължителността на живота ще доведе до спад в разходите за пенсии.

Застаряването е един от най-сериозните проблеми пред ЕС. В момента на всеки пенсионер се падат по трима трудещи се, но през 2070 г. те ще са по-малко от двама. Затова от ЕКОФИН предлагат обвързване на възрастта за пенсиониране с очакваната продължителност на живота и съветват да се подкрепя активният начин на живот на възрастните, за да могат да работят по-дълго. За целта трябва да се подобри и достъпът до здравни услуги.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент