ЕК въвежда нови правила за държавните помощи в изостаналите региони на ЕС

23 април 2021, 11:34 540

Новите правила влизат в сила от 1 януари 2022 г. и ще бъдат първите, които отразяват приоритизирането на зелените политики, индустриализацията и цифровизацията

Европейската комисия измени правилата, по които националните власти могат да предоставят държавни помощи на бизнеси в изостанали региони на Европейския съюз. Новите правила влизат в сила от 1 януари 2022 г. Те ще бъдат първите, които отразяват приоритизирането на зелените политики, индустриализацията и цифровизацията, предаде „Стандарт“.

Насоките в новите правила ще позволят разширяване на дейности, които могат да бъдат подкрепени с публични средства в изостаналите региони на ЕС. Освен проекти, свързани с доходите на гражданите и инфраструктурата на регионите, ще бъдат обхванати и структурни предизвикателства – обезлюдяване, безработица и др.

Максимален размер на помощта ще получават региони, които се намират близо до външни граници на ЕС, които засегнати са от загуба на население, които попадат в групата на най-бедните или които са част от Механизма за справедлив преход по Зеления пакт.

Критериите за определяне на подпомаганите региони остават без промяна. Освен най-бедните региони (такива, в които доходите са до 75% от средните за ЕС), ще се включват и региони от т.нар. тип „В“, които са изправени пред особени предизвикателства и които националните власти могат да включат за финансиране, ако отговарят на определени условия.

Съобразно насоките на ЕК българските власти трябва да изготвят карти на регионалните помощи, за да се определи в кои географски региони предприятията могат да получават регионална държавна помощ, както и в какъв размер да бъде тя. Картите следва да бъдат одобрени от ЕК и едва тогава регионите ще получат финансиране.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент