ЕК стартира „механизъм за насърчаване на таланти“

18 януари 2023, 11:35 386

Целта е да се даде нов тласък на преквалификацията и повишаването на квалификацията

Европейската комисия (ЕК) стартира „механизъм за насърчаване на таланти“. Той ще помогне на регионите на ЕС, засегнати от ускореното намаляване на населението в трудоспособна възраст, да обучават, задържат и привличат хората, уменията и компетентностите, необходими за справяне с въздействието на демографския преход, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Механизмът цели оптималното използване на талантите в европейските региони и е първата ключова инициатива през 2023 г., която има принос към предложената от Комисията Европейска година на уменията, имаща за цел да даде нов тласък на преквалификацията и повишаването на квалификацията.

Предлагат се индивидуализирани и ориентирани към местните условия многоизмерни решения, включително използването на съществуващите фондове и инициативи на ЕС за подпомагане на регионите, които са най-силно засегнати от текущия демографски преход и неговите странични ефекти, и за предотвратяване на появата на нови и повишени териториални различия в ЕС.

„Капан за развитието на таланти“ в някои региони на ЕС

Държавите – членки на ЕС, са изправени пред рязък спад на броя на лицата в трудоспособна възраст. Числеността на тези лица е намаляла с 3,5 млн. в периода 2015 – 2020 г. и се очаква да намалее с още 35 млн. души до 2050 г.

82 региона в 16 държави членки (чието население се равнява на 30% от населението на ЕС) са сериозно засегнати от този спад в броя на лицата в трудоспособна възраст, от ниския дял на лицата с университетско или друго висше образование и от негативните тенденции в мобилността на тяхното население на възраст 15 – 39 години. Тези региони са изправени пред специфични структурни предизвикателства като неефективност на трудовия пазар, на образованието, на обучението и системите за учене на възрастни, ниска ефективност в областта на новаторството, публичното управление или стопанската дейност, както и ниска степен на достъп до услуги.

Ако се намерят решения на посочените предизвикателства, тези региони биха могли да привличат повече квалифицирани работници. Някои от тях вече се намират в „капан за развитието на таланти“, докато останалите ще бъдат изправени пред този риск в близко бъдеще. Ако не се предприемат мерки, тази ситуация ще застраши дългосрочния просперитет на ЕС, посочват от ЕК.

Повече за механизма може да видите тук.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент