ЕК: Събираемостта на ДДС в ЕС и България расте през 2021 г.

24 октомври 2023, 16:26 240

В България не са били събрани 678 млн. лева от налога

Повечето държави – членки на Европейския съюз, постигат напредък по отношение на събираемостта на данък добавена стойност (ДДС) през 2021 г., сочат данните на най-новия доклад на Европейската комисия, цитирани от БТА.

Годишното проучване на ЕК, което измерва разликата между максималното ниво на приходи от ДДС и действително събраната сума, показва, че страните членки са загубили общо около 61 млрд. евро приходи от ДДС през 2021 г., докато през 2020 г. тази сума е била 99 млрд. евро.

Пропуснатите приходи от ДДС в ЕС са свързани предимно с измами, укриване и избягване на плащания на налога, грешни изчисления и изпадане във финансова несъстоятелност, наред с други фактори, обясняват експертите.

„Напредъкът по отношение на събираемостта на ДДС е добре дошъл, тъй като загубените приходи могат да имат изключително негативно въздействие върху капацитета на правителствата да финансират обществените блага и услуги, от които зависят хората, като осигуряването на нормално функциониране на училища, болници и транспорт“, се посочва в доклада.

Според доклада на ЕК целенасочените политически решения – особено тези, свързани с цифровизацията на данъчните системи, отчитането на трансакции в реално време и електронно фактуриране, са имали най-значим ефект върху събираемостта на ДДС. Временни фактори като мерките за държавна подкрепа, приложени по време на пандемията от COVID-19, които често зависят от плащането на данъци, също може да са изиграли роля в стимулирането на тази положителна промяна.

В България през 2021 г. събраните от ДДС средства са били с 4,9% по-малко, отколкото максималната сума, която държавата е могла да събере от ставката. Това означава, че 678 млн. лева от ДДС не са постъпили в държавната хазна през 2021 г. През 2020 г. несъбрани от ДДС са били 864 млн. лева (7,3% от максималната сума), през 2019 г. – 1,331 млрд. лева (10,7%), а през 2018 г. – 1,277 млрд. лева (11,3%), се посочва в доклада.

Средствата от ДДС, които законодателите биха могли да повишат чрез премахване на намаления на ставки и въведени изключения от общия налог, се оценяват на 967 млн. лева през 2021 г. През 2020 г. те са били 731 млн. лева, през 2019 г. – 652 млн. лева, а през 2018 г. – 560 млн. лева.

Очаква се за 2022 г. страната ни да отчете разлика между максималната и реалната събираемост на ДДС от 5,6%. 

Основни резултати през 2021 г

В номинално изражение разликата между максималната събираемост на ДДС и реализираната такава е намаляла с около 38 млрд. евро в ЕС: от 99 млрд. евро през 2020 г. до 61 млрд. евро през 2021 г., което представлява безпрецедентно подобрение.

Някои членки на ЕС като Италия (-10,7 процентни пункта) и Полша (-7,8 процентни пункта) записаха особено забележимо намаления на своите разлики в потенциалните и реализираните приходи от ДДС, посочват анализаторите.

Освен някои специфични ефекти, свързани с пандемията, безпрецедентният скок в събираемостта на ДДС и намаляването на разликата между максималната и реалната събираемост могат да бъдат обяснени и чрез различни други фактори. Първо, електронните плащания и онлайн пазаруването нараснаха след пандемията. Второ, държавите членки се възползват от предимствата на целенасочените мерки, въведени в техните национални данъчни системи, като нови инструменти за цифрово отчитане, проследяване на трансакции в реално време и режими за електронно фактуриране, които са особено ефективни срещу измами с ДДС.

През 2022 г. като част от предложенията за ДДС, които понастоящем се обсъждат между страните – членки в Съвета на Европа, ЕК представи по-специално планове за преминаване към трансгранична система за цифрово отчитане, базирана на електронно фактуриране на сделки. Новата система ще гарантира, че държавните органи на страните са напълно информирани за трансакциите в почти реално време, което им позволява незабавно да се справят със случаи на измами с ДДС.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент