ЕК призова България да приложи правилата за несъстоятелност на дружествата

23 септември 2022, 11:57 326

Правилата засягат възможностите за ранно предотвратяване на фалит и подкрепа за тези от тях, които са изпаднали в несъстоятелност

Европейската комисия (ЕК) е изпратила официални уведомителни писма до десет държави от ЕС, включително и България, с призив да приложат правилата за несъстоятелност на дружествата, предаде БТА.

От ЕК поясняват, че правилата за несъстоятелност на дружествата засягат възможностите за ранно предотвратяване на фалит и подкрепа за тези от тях, които са изпаднали в несъстоятелност. Целта е да осигурят условия за жизнеспособни дружества, намиращи се във финансово затруднение, които да се преструктурират рано, за да избегнат фалит.

С въвеждането на новите правила се очаква да се даде по-добър достъп до финансиране на честните неплатежоспособни предприемачи и след три години техните дългове да бъдат изцяло погасени. Предвижда се по този начин да се повиши ефективността на процедурите по несъстоятелност чрез уеднаквен подход на съдилищата и синдиците, както и чрез използване на електронни съобщителни средства.

Крайният срок за въвеждане на правилата за несъстоятелност на дружествата изтече на 17 юли 2022 г. ЕК не е била уведомена за прилагането им от десет държави: България, Белгия, Кипър, Чехия, Латвия, Люксембург, Малта, Холандия, Словения и Полша, поради което изпраща писма по предприетата наказателна процедура.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент