ЕК препоръча да се разреши на компаниите да пренасят загуби към предходни години

19 май 2021, 12:34 458

По този начин компаниите, които са били на печалба преди пандемията, ще могат да компенсират загубите си през 2020 и 2021 г. от данъците, които са платили преди това

Европейската комисия препоръча на финансовите министерства на всички държави членки на ЕС да разрешат пренасянето на загуби на компаниите, които са пряко засегнати от пандемията, към предходната бюджетна година. Така тези компании, които са били на печалба преди коронакризата, ще имат възможност да компенсират загубите си през 2020 и 2021 г. от данъците, които са платили преди това, предаде „Дневник“.

Правителствата на държавите членки имат свободата да решат дали да последват препоръката на ЕК. В нея се уточнява, че размерът на пренесените загуби трябва да се ограничи до 3 млн. евро за печеливша фискална година. Според ЕК подобна мярка ще разграничи компаниите, пострадали в резултат от пандемията, от тези, които търпят загуби по други причини.

Еврокомисията прие и план за единен корпоративен данъчен режим до 2023 г. Той включва инициативи за задължаване на някои големи компании, опериращи в рамките на ЕС, да публикуват реалните данъчни ставки, с които са облагани в държавите, в които са регистрирани. В него се предвиждат и нови мерки срещу избягване плащането на данъци чрез фиктивни компании пощенски кутии.

ЕК планира и ревизия на правилата за корпоративно данъчно облагане, което в момента третира дълговото финансиране на компаниите по-благоприятно от капиталовото. По думите на старши вицепрезидента Валдис Домбровскис, това ще насърчи предприятията да финансират дейността си чрез собствен капитал.

Комисията също така поема ангажимент преди края на 2021 г. да предложи промени в Директивата за енергийното данъчно облагане и Механизма за корекция на въглеродните емисии, за да гарантира, че данъчното облагане и други инструменти за ценообразуване подкрепят целта на ЕС за намаляване на емисиите с 55% до 2030 г., както и климатичната неутралност на икономиката до 2050 г. Предстои и преглед на данъчното облагане на тютюневите изделия с цел насърчаване отказването от тютюнопушенето.

Еврокомисията се отказва от предложението си за въвеждане на обща данъчна основа на корпоративните данъци. Това предложение беше блокирано в Съвета от държавите членки, но предстои да бъде заменено от ново през 2023. – за единни правила за корпоративно облагане в рамките на ЕС.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент