ЕК предоставя 511 млн. евро в помощ на българската икономика

27 ноември 2020, 16:27 269

Средствата ще бъдат пренасочени за оборотен капитал за българските микро-, малки и средни предприятия, капиталови инвестиции и гаранции по заеми

Безвъзмездна помощ от 511 млн. евро ще бъде пренасочена за оборотен капитал за българските микро-, малки и средни предприятия, капиталови инвестиции и гаранции по заеми. Средствата се отпускат от Европейската комисия и са с цел подпомагане на българската икономика в условията на криза, предаде БТА.

Европейската комисия одобри изменение в българската Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Самите средства в подкрепа на бизнеса, които са на стойност 511 млн. евро, идват от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд.

Новината за предоставената помощ от ЕК съобщи премиерът Бойко Борисов в профила си във „Фейсбук. Той коментира, че България е една от първите държави членки на ЕС, които са реагирали своевременно на икономическата заплаха, подкрепяйки бизнеса и гражданите с редица мерки. Министър-председателят изрази увереност, че всички засегнати от пандемията ще бъдат подкрепени бързо и ефективно, като подчерта, че са мобилизирани всички усилия в тази насока.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра също коментира темата. Тя заяви, че България е една от първите държави членки, които са се възползвали от Инвестиционната инициатива в отговор на пандемията. По думите на Ферейра, тези мерки имат краткосрочна цел за оказване на помощ при кризи, но страната ни ще продължи да се възползва от допълнителната подкрепа на ЕС за икономическо възстановяване.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент