ЕК предложи въвеждането на екосъобразен дълг в подкрепа на зеления преход

7 юли 2021, 15:50 557

Чрез него публичният сектор в ЕС, чиито финансови възможности не покриват нуждите на зеления преход, ще могат да финансират инвестиции в устойчиво развитие

Европейската комисия (ЕК) предложи въвеждането на стандарти за издаване на екосъобразен дълг за предприятията, които набират средства за зелен преход, пише "Дневник". Стандартът за емитирането му ще бъде доброволен и ще служи за финансиране на инвестиции за устойчиво и зелено развитие.

Според вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис, подобен инструмент е необходим, тъй като инвестициите, нужни за прехода, надхвърлят неколкократно възможностите на публичния сектор, а целта на мярката е да насочи частните финансови потоци към съответните икономически дейности. Екосъобразни облигации вече се използват за набиране на средства в сектори като производството и разпределението на енергия, изграждането на инфраструктура за нисковъглероден транспорт и други.

Инструментът ще увери инвеститорите, че инвестициите им са целесъобразни и устойчиви, намалявайки и риска от злоупотреби. ЕК предлага въвеждането на подобни заеми и ипотеки през 2022 г., а според Стратегията за устойчиви инвестиции, приета във вторник, може да се наложи и изготвянето на нови счетоводни правила за разпознаване на климатични и екологични рискове във финансовите отчети на дружествата.

Държавите членки на ЕС трябва да оценят своя принос към климатичните цели на съюза до юни 2023 г., след което на ниво ЕС ще бъдат определени междинни цели за финансовия преход. ЕК ще предложи и промени в банковите правила, така че екологичните, социални и управленските фактори да са основни в управлението на тяхното счетоводство.

Наред с това, нефинансовите предприятия ще трябва да оповестяват дела на оборота си, капиталовите разходи и оперативните разходи, свързани с устойчиви икономически дейност. Финансовите (предимно банките), застрахователните дружества и инвестиционните посредници пък ще оповестяват дела на устойчивите си дейности от общата стойност на активите, които финансират или в които инвестират.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент