ЕК предлага удължаване срока на действие на механизма за обратно начисляване на ДДС за стоки и услуги с висок риск от измами

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
14 февруари 2022, 15:15 525

Очаква се срокът да бъде удължен до 31 декември 2025 г.

Европейската комисия (ЕК) публикува на интернет страницата eur-lex.europa.eu Предложение за изменение на Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 г. относно общата система на данъка върху добавената стойност (наричана по-нататък „Директивата за ДДС“) по отношение на удължаването на срока на прилагане на незадължителния механизъм за обратно начисляване във връзка с доставките на някои стоки и услуги, при които съществува риск от измами, и на механизма за бързо реагиране срещу измамите с ДДС. Предложението има за цел да продължи възможността на държавите членки да прилагат механизма за обратно начисляване на ДДС, включен в чл. 199а от Директивата за ДДС, както и да се продължи използването на механизма за бързо реагиране (МБР), предвиден в член 199б от Директивата за ДДС, до 31 декември 2025 г.

В чл. 199а от Директивата за ДДС се дава възможност на държавите членки да използват механизма за обратно начисляване на ДДС, при който данъчно задължено лице е получателят по доставката. Той следва да начисли ДДС по доставката в своята справка-декларация, след което в същата справка-декларация може да приспадне данъка, стига да има право на това. Този механизъм се използва при доставки на предварително определени стоки и услуги, при които съществува висок риск от измами, и по-специално при вътреобщностни измами с липсващ търговец. Специалната мярка на механизма за бързо реагиране, предвидена в чл. 199б от Директивата за ДДС, предлага на държавите членки, при определени строги условия, по-бърза процедура, позволяваща въвеждането на механизма за обратно начисляване, което води до по-адекватна и ефективна реакция при внезапни и мащабни измами при доставки, които не са изброени в чл. 199а от Директивата за ДДС. Срокът на прилагане и на двата члена изтича на 30 юни 2022 г.

ЕК сочи, че изтичането на срока за прилагането на горепосочените разпоредби би лишило държавите членки от ефикасен инструмент за борба с измамите, поради което е целесъобразно срокът им на действие да бъде удължен. Удължаването на срока се прави и с цел да се даде възможност в ЕС да бъде въведена т.нар. окончателната система на ДДС – система за борба с измами при вътреобщностна търговия на стоки, както и да се позволи модернизирането на правилата за отчитане на ДДС, в това число и въвеждане на подобрена система за електронно фактуриране.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент