ЕК предлага мерки за модернизиране на системата за ДДС на ЕС

8 декември 2022, 17:39 292

Предложените мерки ще помогнат на държавите членки да събират до 18 млрд. евро повече приходи годишно от ДДС

Европейската комисия предлага редица мерки, които да модернизират системата на Европейския съюз на данъка върху добавената стойност (ДДС). Идеята е да я направят по-ефикасна за предприятията и по-устойчива на измамите чрез приветстване и насърчаване на цифровизацията. Предложението цели също да отговори на предизвикателствата в областта на ДДС, породени от развитието на икономиката на платформите, пише 3e-news.net.

Според последните данни за неизпълнението на потенциалните приходи от ДДС през 2020 г. държавите членки са загубили 93 млрд. евро приходи от ДДС.

Консервативните оценки сочат, че една четвърт от липсващите приходи може да се припише пряко на измамите с ДДС, свързани с вътресъюзната търговия. Тези загуби са в ущърб на публичните финанси в момент, когато държавите членки коригират бюджетите си, за да се справят със социалните и икономическите последици от неотдавнашните скокове на цените на енергията и военните действия в Украйна. Освен това режимът на ДДС в ЕС продължава да бъде обременяващ за предприятията (особено за малките и средни) и за другите дружества, които извършват дейност зад граница или се стремят да я разширят.

Предложените ключови действия ще помогнат на държавите членки да събират до 18 млрд. евро повече приходи от ДДС годишно и едновременно с това ще помогнат на предприятията, включително малките и средни, да се разрастват:

–  Преминаване към цифрово отчитане в реално време въз основа на електронно фактуриране за предприятията, които извършват презгранична дейност в ЕС;

– Актуализирани правила за ДДС за пътническия транспорт и платформите за краткосрочно настаняване;

– Въвеждане на единна регистрация за целите на ДДС в ЕС.

ЕК предлага също нови правила за данъчна прозрачност за всички доставчици на услуги, улесняващи сделки с криптоактиви за клиенти, които пребивават в ЕС. Те допълват проекта за Регламент относно пазарите на криптоактиви и правилата за борба с изпирането на пари.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент