ЕК повиши прогнозата си за ръст на българската икономика

8 юли 2021, 10:52 566

Потребителското търсене е един от най-положителните фактори за по-добрите прогнозни данни, но темпът на ваксинационната кампания остава проблем

Европейската комисия (ЕК) предвижда ръст на Българската икономика от 4,6% през 2021 г. и 4,1% през идната 2022 г., съобщава „Монитор“. По-оптимистичните данни, заложени в лятната икономическа прогноза на комисията, идват скоро след като Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши прогнозата си за ръст на БВП у нас на 4,5% през 2021 г. и 4% през 2022 г.

В прогнозата си от пролетта ЕК предвиждаше ръст на българската икономика от 3,5% и 4,7% за 2021 г. и 2022 г., съответно. Икономиката на България се сви с 4,2% през изминалата пандемична година, но отчете добро възстановяване през първото тримесечие на 2021 г. Според експертите на ЕК рисковете за обновената прогноза са умерени.

Сред положителните за икономическото възстановяване фактори се откроява засиленото потребителско търсене, което дори може да се окаже по-активно от предвиденото. Риск обаче остава пандемията и ниският темп на ваксиниране, който може да доведе до ново преустановяване на работата на частния сектор през оставащите месеци на годината.

Реалният БВП на България е нараснал с 2,5% през първото тримесечие на 2021 г., а през април и май е отчетено по-високо потребителско доверие, което се връща на предкризисните нива. По-високият ръст през оставащите месеци на годината вероятно ще бъде придружен и от по-висока инфлация – според прогнозата тя ще достигне 1,9% до края на 2021 г. заради по-високите прогнозни цени на енергията и вторични ефекти от поскъпването на горивата.

Динамиката на цените ще се запази и при неенергийните промишлени стоки и преработените храни, допълва прогнозата. През 2022 г. инфлацията по хармонизирания индекс на потребителските цени ще достигне 2,5%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент