ЕК отпуска допълнителни 75,9 млн. евро на България за справяне с коронакризата

14 май 2021, 11:17 412

Средствата ще бъдат разпределени към оперативни програми по инструмента REACT-EU

Европейската комисия одобри изменението на три оперативни програми по инструмента REACT-EU, за да бъдат предоставени 75,9 млн. евро на България и 57,5 млн. евро на Швеция за справяне с коронакризата, предаде „Стандарт“.

По думите на Елиза Ферейра, комисар по въпросите на сближаването и реформите, с отпуснатите средства ще бъдат осигурени необходимите инвестиционни ресурси за преминаване към екологично и цифрово възстановяване след кризата, причинена от пандемията.

С 56 млн. евро от средствата ще бъде подпомогната българската програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, която е съфинансирана от Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие. С тази сума ще бъде подкрепено дистанционното обучение, като поне 10% от учениците и учителите ще получат лаптопи и таблети, а 50% от учителите ще преминат обучение по онлайн преподаване.

Останалите 19,9 млн. евро от отпуснатите средства ще бъдат насочени към българската програма за фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ). С тях ще бъде осигурена топла храна ежедневно на 50 000 души от уязвимите групи, живеещи в бедност.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент