ЕК откри нов Съвет по иновации за финансиране на стартъпи и малки и средни предприятия

19 март 2021, 15:48 691

Новият съвет ще разполага с бюджет от 10 млрд. евро, с който ще бъде подкрепен потенциалът на иновациите във всички региони

Българският еврокомисар Мария Габриел, заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френския президент Еманюел Макрон, даде официален старт на Европейския съвет по иновации (ЕСИ) за периода 2021-2027. ЕСИ ще разполага с бюджет от 10 млрд. евро за финансиране на иновации и със собствено управление чрез независим борд на новаторите, предаде „Монитор“.

1 млрд. евро от бюджета на ЕСИ е предназначен за стартъпи и малки и средни предприятия. Тяхната цел е финансиране на иновации с потенциал за привличане на нови пазари. Ще има възможност и за смесено финансиране на иновационни проекти, като част от парите ще са частен капитал, а другата част ще се отпускат от Фонда на ЕСИ. Предвидени са и безвъзмездни средства в размер до 2,5 милиона евро.

По думите на Мария Габриел откриването на ЕСИ е важно предизвикателство, което има три основни цели: превръщането на лидерството в наука в лидерство в иновации, подкрепа на компаниите в критичните моменти на тяхното разрастване и разделянето на иновациите по региони.  

Бъдещите кандидати по програмите на ЕСИ ще кандидатстват за финансиране чрез нова система и по-опростена процедура по всяко време, добави още българският еврокомисар. ЕСИ ще разполага и с екип от ръководители на програми за разработване на визии за революционни технологични иновации, като например клетъчна и генна терапия, инструменти за лекуване на мозъчно заболяване и др.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент