ЕК отчита подобрение на европейските потребителски нагласи през февруари 2024 г.

22 февруари 2024, 09:40 78

Но те остават под осреднените дългосрочни нива

Потребителските нагласи в еврозоната и в целия ЕС се подобриха през февруари 2024 г. малко по-добре от очакваното, но продължават да остават под осреднените дългосрочни нива. Това показват предварителните резултати от последното проучване на Европейската комисия, пише БНР.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през февруари с 0,6 пункта до -15,5 пункта, докато осреднените пазарни очаквания бяха за по-слабо подобрение на индекса на потребителските нагласи до -15,6 пункта.

Аналогичният индекс на потребителските нагласи в рамките на целия Европейския съюз пък се повиши през текущия месец с 0,4 пункта до -15,8 пункта.

Европейските потребители изглеждат малко по-позитивно настроени, че лихвените проценти в еврозоната скоро ще започна да се понижават, тъй като инфлацията продължава да се забавя.

Въпреки по-силното от очакваното подобрение на потребителските нагласи в ЕС и еврозоната, то остава доста под осреднените дългосрочни нива, отбеляза Европейската комисия.

Окончателните резултати от проучването на ЕК ще бъдат оповестени на 28 февруари 2024 г., когато ще бъдат представени и данните за икономическите и бизнес нагласи на Стария континент през втория месец на настоящата година.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент