ЕК отчете подобрение на бизнес нагласите в ЕС и България през февруари

28 февруари 2022, 14:23 431

Същевременно потребителските нагласи се влошават за пети пореден месец

Икономическите нагласи в Европейския съюз и в еврозоната се подобряват през февруари – за първи път от четири месеца насам. Това се дължи на нарастващото доверие в сферата на услугите, търговията на дребно, строителството и индустриалния сектор. Същевременно обаче потребителските нагласи се влошават за пети пореден месец. Това сочат резултатите от последното проучване на Европейската комисия, цитирано от БНР.

За България се наблюдава същата тенденция, както в ЕС и евросъюза – подобрени икономически нагласи и влошени потребителски.

Индексът, който измерва икономическото доверие в рамките на ЕС, през февруари се повишава от 111,6 до 112,8 пункта спрямо предходния месец. В еврозоната същият индекс нараства от 112,7 до 114,0 пункта на месечна база. Това е първо подобрение на икономическите нагласи от ноември 2021 г. насам, след като през януари бяха достигнати най-ниските нива на икономическо доверие от май 2021 г. насам.

Индексът, който измерва потребителското доверие, се понижава за пети пореден месец. В еврозоната понижението спрямо януари е от -8,5 до -8,8 пункта, а за целия ЕС е от -10,0 до -10,2 пункта. Това са най-ниските нива на потребителските нагласи от март 2021 г. насам.

Индексът на икономическите нагласи на Европейската комисия за България през февруари се подобрява за трети пореден месец и достига 101,7 пункта (спрямо 100,8 пункта през януари). Така той достига най-високото ниво от юли 2021 г. насам.

Както в ЕС, така и в България има подобрение на доверието в сферата на услугите и при търговията на дребно. Същевременно се наблюдава отскок на доверието в индустриалната сфера и се отчита влошаване единствено в строителството.

Индексът на потребителското доверие у нас следва общата тенденция в ЕС, т.е. наблюдава се влошаване през февруари до -19,9 пункта (от -18,4 пункта през януари) и така достига до най-ниското си ниво от ноември 2021 г. насам.

Солидно повишение през февруари е отчетено при индекса, измерващ очакванията за заетостта и трудовия пазар в ЕС – до рекорден връх от 115,8 пункта (спрямо 113,4 пункта през януари), както и в еврозоната – 116,2 пункта (спрямо 113,6 пункта през януари) или най-високото ниво от май 2000 г. насам. За България обаче при този индекс има понижение за първи път от четири месеца насам – 109,7 спрямо 111,2 пункта през предходния месец.

Според проучването на ЕК очакванията за продажните цени във всички изследвани бизнес сектори през следващите три месеца продължават да се повишават. Ценовите очаквания за индустрията, услугите и търговията на дребно през февруари достигат рекордни нива, а в строителството – по-високи от 1990 г. насам.

Показателят за икономическа несигурност на ЕК се понижава в ЕС за първи път от 6 месеца насам – от 17,1 пункта през януари до 15,1 пункта през февруари. В еврозоната спадът е за втори пореден месец – от 17,7 на 15,7 пункта. В България също има понижение на месечна база – от 12,2 на 11,1 пункта.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент