ЕК одобри Програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията с бюджет от 1,49 млрд. евро

4 октомври 2022, 16:09 386

Над 85% от бюджета на програмата са предназначени за малки и средни предприятия

Европейската комисия одобри Програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията (ПКИП) с бюджет от над 1,49 млрд. евро. Тя ще предоставя целева подкрепа на български компании за преодоляване на проблемни области, забавящи трансформирането на икономиката ни в иновативна, цифрова, с ниски въглеродни емисии и ефективно използване на ресурсите, предаде econ.bg.

Над 85% от бюджета на програмата – близо 1,28 млрд. евро, ще бъдат предназначени за малки и средни предприятия. Основна цел е постигане както на интелигентен и устойчив растеж на българската икономиката, така и на промишлена и цифрова трансформация.

С програмата се предвижда да бъде оказана подкрепа за: иновации в стартиращи и бързоразвиващи се предприятия в сферата на високотехнологичните отрасли; насърчаване на цифровизацията; въвеждане на нисковъглеродни и енергийно ефективни технологии; сертифициране на системи за енергийно управление и стимул за възобновяеми енергийни източници; въвеждане на технологии за ефективно използване на природни ресурси; увеличаване процента на рециклиране; модернизация на технологиите за управление на отпадъците и насърчаване на партньорствата между компаниите и споделяне на добри практики.

35% от бюджета по ПКИП ще бъде изпълнен чрез финансови инструменти – гаранции по банкови заеми и капиталови инвестиции на всички етапи от развитието на малките или средни предприятия. По този начин се цели гарантиране на по-ефективното и устойчиво използване на ресурсите на ЕС в подкрепа на проекти, генериращи приходи и спестявания.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент