Една трета от индустриалните предприятия в страната отчитат свити продажби през юли

27 август 2021, 11:31 511

За следващия месец 95,8% от дружествата в страната прогнозират, че ще продължат нормалната си дейност

Около 26% от нефинансовите предприятия в страната отчитат спад на приходите от продажби на стоки и услуги през юли в сравнение с предходния месец, показва допитване на Националния статистически институт (НСИ), цитирано от „Инвестор“. Анкетата, проведена сред мениджърите и собствениците на нефинансови предприятия, показва, че при 55,7% от тях не отчитат промяна на месечна база, а едва 18% отчитат повишение.

През юли 30% от предприятията в сектор „Индустрия“ са регистрирали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги, следвани от тези в сектор „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ – 27,3%. Около 24,7% от предприятията в дейност „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ също отчитат спад.

Приблизително 19,6% от нефинансовите предприятия са прибегнали до използване на платен отпуск за своите служители, а 7,9% използват дистанционна форма на работа за част от тях. Едва 6,5% са освободили или съкратили персонал. Нови работници са наели 7,4% от дружествата.

За следващия месец 95,8% от анкетираните прогнозират, че настоящата им дейност ще продължи както и през юли, 1,6% ще я преустановят временно, а 1,5% ще спрат работа трайно.

Изследването е проведено през август и в него са участвали 3 770 дружества с персонал от приблизително 230 хил. души. Сред анкетираните дружества има представители на секторите на индустрията, строителството, търговията, транспорта, недвижимите имоти, информационните технологии, административните дейност и други.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент