ЕЦБ: Украинските бежанци може да стимулират активната трудова сила на еврозоната с до 1,3 млн. души

20 юни 2022, 16:45 377

По груби изчисления се очаква увеличение от 0,2 до 0,8% в средносрочен план

Украинските граждани, избягали от родината си заради войната, може да стимулират активната трудова сила на еврозоната с до 1,3 млн. души. По груби изчисления се очаква увеличение от 0,2 до 0,8% в средносрочен план, което представлява между 0,3 и 1,3 млн. души, посочва се в последния икономически бюлетин на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Според анализатори увеличението на работната сила, което следва от притока на бежанци от Украйна, може леко да облекчи затягането, наблюдавано на пазара на труда в еврозоната. Ако тези бежанци успеят да намерят работа, без да е необходим продължителен процес на интеграция, те могат да помогнат на пазара да отговори на настоящото оптимистично търсене на работна сила и да засегне влошаващия се недостиг на служители с умения.

ЕЦБ очаква икономиката на еврозоната да нарасне само с 2,8% през 2022 г. заради войната в Украйна.

По отношение на интеграцията на бежанците, от банката посочват, че при тях това ще се случи по-лесно, в сравнение със сирийските бежанци, заради по-голямата културна близост и бързата реакция от страна на ЕС. Въпреки това ЕЦБ предупреждава, че голямата несигурност около бъдещото развитие на войната прави по-трудно даването на точна оценка на евентуалните ефекти.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент