ЕЦБ отчита известно забавяне на растежа на заплатите в еврозоната в края на 2023 г.

20 февруари 2024, 13:10 160

Още през декември ЕЦБ прогнозира, че номиналният ръст на заплатите постепенно ще намалее с времето

Договореното заплащане на труда в еврозоната е нараснало с 4,5% в края на 2023 г., показват данни на Европейската централна банка, които отчасти ще отслабят опасенията, че нарастващите заплати могат да поддържат инфлацията над целевото ниво, пише БНР.

Макар и все още висок, ръстът на заплатите за четвъртото тримесечие намалява от рекордното повишение с 4,7% през предходните три месеца на 2023 г., показва индикаторът за договорените заплати на ЕЦБ.

Измерителят, който сигнализира за възможен натиск върху заплащането, беше очакван с по-голямо нетърпение от нормалното този път, тъй като централните банкери във Франкфурт се фокусират върху разходите за труд като ключов фактор при вземането на решение кога да се намалят лихвените проценти.

През миналата седмица управителят на ЕЦБ Кристин Лагард посочи растежът на заплатите като „все по-важен двигател на динамиката на инфлацията през следващите тримесечия“, като същевременно предупреди да няма „прибързани решения“ за облекчаване на паричната политиката (намаляване на лихвите), без да е сигурно, че ръстът на цените се връща към целевото ниво от 2%.

Въпреки че прогнозното проследяване на заплатите от страна на ЕЦБ продължава да сигнализира за силен натиск, споразуменията за заплащането на труда показват известно задържане на определено ниво през последното тримесечие на 2023 г., каза тя.

През декември ЕЦБ прогнозира, че номиналният ръст на заплатите постепенно ще намалее с времето – до 3,3% през 2026 г. от 5,3% през 2023 г. Банката очаква увеличенията на заплатите да бъдат ограничени, тъй като компаниите прехвърлят по-високите разходи върху потребителите с по-бавни темпове.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент