ЕБВР запази оценката си за растежа на икономиката на България за 2024 г. и 2025 г.

15 май 2024, 11:28 142

Очаква се БВП да нарасне с 2,6% през настоящата година и с 3% през следващата

Югоизточните членки на Европейския съюз отбелязаха значително забавяне на икономическия си растеж през 2023 г., но все пак темповете продължават да надвишават тези на повечето икономики в Съюза, което отразява високите нива на потребление. Това се посочва в най-новия доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), посветен на икономическите перспективи пред различните региони по света, пише БТА.

По отношение на икономиките от региона на югоизточната част на ЕС – включваща България, Румъния и Гърция, експертите на ЕБВР посочват положителни инвестиционни тенденции и очаквания за приток от значителни средства от Брюксел към тях през идните години. Това, наред със силния ръст на заплатите, ще даде тласък за растеж в краткосрочен и средносрочен план, пише в доклада на международната институция.

Очаква се икономиките на България, Румъния и Гърция да запазят темпа си на растеж, заложен в прогнозите на ОИСР от септември 2023 г., от 2,8% за тази година и 3,1% за догодина.

За България експертите на ЕБВР прогнозират, че българският брутен вътрешен продукт ( БВП) ще нарасне с 2,6% през настоящата година и с 3% през 2025 г. Положителен ефект върху икономическия растеж ще окажат забавянето на инфлацията и високо потребление, както и бавно възстановяващото се външно търсене.

Основните рискове за реализирането на прогнозата се явяват по-нататъшни забавяния в усвояването на средствата от ЕС и реформите на фона на повишена политическа несигурност, предупреждава ЕБВР.

При предишния си доклад за икономическите перспективи – от септември 2023 г., банката имаше същите очаквания за икономиката на България.

Експертите припомнят, че в България увеличаването на БВП се забави до 1,8% през 2023 г. на фона на пониженото външно търсене и по-нисък принос на промишлеността и сектора на услугите, докато частното потребление в страната се увеличи с 5,4%.

Силният ръст на заплатите и намаляващата инфлация, която достигна 3,1% на годишна база през март 2024 г., доведоха до относително висок ръст на реалните възнаграждения през миналата година. Минималната заплата беше увеличена допълнително с почти 20% през 2024 г.

Също така растежът на инвестициите се ускори през второто полугодие на 2023 г., отчитат от ЕБВР.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент