Двойно повече български работодатели планират увеличение на персонала си до края на септември

12 април 2022, 14:01 375

46% от работодателите ще наемат нови служители, 6% прогнозират намаление на работната сила, а 33% ще запазят числеността на персонала си, сочи проучване на Българската конфедерация по заетостта

Голяма част от българските работодатели планират да увеличат значително персонала си до края на септември 2022 г. Това сочи прогнозно изследване на Българската конфедерация по заетостта, посветено на плановете на компаниите да увеличат, намалят и запазят броя на служителите си през следващите 6 месеца, предаде Investor.bg.

В проучването са се включили общо 1 074 компании от пет региона и дванадесет индустриални сектора.

Спрямо предходното шестмесечие двойно повече работодатели (46%) планират до края на септември да разширят екипите си. Същевременно 6% прогнозират намаление на работната сила, а 33% – запазване на настоящата численост на служителите. Така нетният коефициент на заетостта, който се получава от разликата между работодателите, планиращи да намалят персонала си, и тези, прогнозиращи увеличение, е +40%, което е ръст от 23% спрямо преходното шестмесечие (октомври 2021 г. – март 2022 г.).

Най-активно ще бъде търсенето на нови служители в София, където 78% от анкетираните работодатели планират увеличение на персонала. В Пловдив коефициентът на заетостта намалява с 10 процентни пункта и 8% от работодателите прогнозират ръст на работната сила. Плановете в регионите на Варна и Бургас също са положителни – с коефициент на заетостта съответно +6% и +5%. Регионът на Русе отбелязва подобрение от 7 процентни пункта и се очаква да достигне коефициент на заетост от +3% за следващите 6 месеца.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент