Двоен ръст на заявленията за новите помощи за деца до 14 г.

3 декември 2020, 14:22 538

Подадените заявления за т. нар. „COVID помощ“ вече са над 5 000

Над 5 000 заявления са били подадени за отпускане на помощ за родители на деца до 14-годишна възраст поради въведените ограничителни мерки, свързани с разпространението на COVID-19. Това заяви заместник-социалният министър Адриана Стоименова пред „Монитор“, предаде БТА.

През изминалата седмица подадените заявления са били малко над 900. В началото на тази седмица техният брои е нараснал до 3 000, а за по-малко от 5 дни те вече са 5 000. Това означава, че има двоен скок при заявленията за тази помощ. По думите на Стоименова, създадена е добра организация за бързо обработване на данните.

Помощта е насочена към семейства на карантинирани деца и родители на ученици, които се обучават онлайн, както и към родители, на които се налага да бъдат в неплатен отпуск, за да гледат децата си до 14-годишна възраст. За помощта може да се кандидатства до края на декември. По думите на Стоименова, колкото по-рано един родител кандидатства, толкова по-скоро ще може да получи средствата. Тя съобщи още, че се провеждат разговори с „Български пощи“, за да може и хората, които не получават средствата си по банков път, да бъдат максимално облекчени.

От социалното министерство разясниха, че така наречената „COVID помощ“ може да бъде използвана няколко пъти, ако се налага детето да бъде поставено под карантина или ако е преминало към онлайн обучение. Същото важи и ако то не учи или не посещава детско заведение поради извънредната епидемична обстановка.

Размерът на помощта е пропорционален на дните, в които детето е под карантина или се обучава онлайн. Доходната граница за получаване на средствата е 915 лева на член от семейството, тоест семейство с едно дете ще може да се възползва само ако месечният му доход е до 2 745 лева. Семействата с две деца ще могат да получават помощта при месечен доход до 3 660 лева.

От социалното ведомство коментират, че ако в едно семейство и двамата родители се окажат ощетени от наложените противоепидемични мерки и трябва да прекъснат трудовата си дейност, те ще могат да комбинират помощите – единият да се възползва от мярката „Запази ме“, а другият от тази в подкрепа на семейства с деца до 14 години, учещи дистанционно.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент