Дружествата за допълнително пенсионно осигуряване ще издават ПИК в офисите си

22 март 2021, 16:10 602

Втори пенсии започват да се изплащат през септември 2021 г., мъжете и жените имат различни срокове

Дружествата за допълнително пенсионно осигуряване ще издават ПИК, с който информацията за индивидуалните партиди ще бъде достъпна онлайн по всяко време, предаде БНР. С оглед на наближаващия срок дружествата препоръчват родените след 1960 г. жени да посетят фондовете, в които имат партида за втора пенсия, до края на годината.

Мъжете, родени след 1960 г., могат да отложат решението какво да правят със средствата си, тъй като при тях срокът е по-дълъг – до август 2023 г. Всеки осигурен е свободен да прецени какво да прави със средствата си, но фондовете ще предлагат консултации за наличните възможности.

Въпреки сроковете, утвърдена формула за изчисляването на втората пенсия няма, тъй като тя не е одобрена от Комисията за финансов надзор (КФН). Ориентировъчно, за получаване на пожизнена пенсия на първите жени ще са нужни около 10 000 лева в партидите, а останалите ще получат еднократни или разсрочени плащания.

От фондовете съветват решението за прехвърляне на средствата към НОИ да се остави за възможно по-късен момент. Бъдещите пенсионери трябва внимателно да преценят и пенсията си от НОИ, тъй като при вземане на втора пенсия от фонд тя ще се намалява с 9%, вместо с първоначалните 20%. Наредбата все още не е приета и решението не е окончателно.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент