Драстичен спад на паричните преводи заради коронавируса

21 октомври 2020, 00:00 736

Очаква се и рязко намаляване на преките чуждестранни инвестиции

Паричните преводи в глобален мащаб бележат драстичен спад, като очакванията на експертите са те да намалеят с около 20%, съобщава БНР, цитирано от БТА. Според специалистите това определено е най-големият срив в новата история. Икономистите посочват, че коронакризата ще засегне още по-тежко преките чуждестранни инвестиции. Прогнозата е техният спад да е 40% за тази година, а през 2021 – с още 5 до 10 %.

Данните съобщава Дружеството за ООН в България, което празнува 75 години дейност от своето създаване. Неговият заместник-председател, проф. Петранка Филева, поставя акцент върху дейността на Световната здравна организация, както и значението на ООН в борбата с кризата заради COVID-19. Освен за справяне със здравните и хуманитарни последици от вируса, ООН работи активно за преодоляване на икономическите негативи.

В заключение се посочва фактът, че намалението от 20% в областта на паричните преводи се дължи именно на икономическите последствия от коронавируса, сред които водещо значение имат по-ниските заплати и недостатъчната заетост сред работещите мигранти.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент