Допълнителни 50 млн. лева в помощ на туроператорите

1 декември 2020, 00:00 532

Средствата ще се отпускат само на компании без задължения към бюджета

Още 50 млн. лева ще бъдат отпуснати на туристическите агенти и туроператорите съобщават от Министерството на финансите, предава БТА.

Средствата са допълнение към вече отпуснатите 10 млн. лева по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Допълнителната помощ е договорена по време на работна среща, инициирана от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представители на бранша, съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма. В обсъждането са взели участие Българска асоциация на туристическите агенции, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, Сдружение „Туризъм“, Обединение „Бъдеще за туризма“ и заместник-министърът на финансите Росица Велкова.

От държавната помощ обаче ще могат да се възползват само компании, които нямат задължения към бюджета. В момента се разработва схема, по която парите ще се отпускат към Министерство на туризма, което ще ги насочва към туроператорите и туристическите агенти. Средствата ще се разпределят на база оборот от предходната година. От срещата става ясно, че детайлите около помощта се финализират и скоро от бранша ще могат да подават заявления.

Вече над 48 млн. лв. вече са отпуснати на туристическия бизнес по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 по данни от Министерството на икономиката.

Тема на дискусията беше и срокът, в който туроператорите трябва да върнат пари на туристите, в случаите на нереализирано пътуване спрямо разпоредбите на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Според туристическия бранш срокът за връщане на парите следва да бъде удължен, за да може бизнесът да се стабилизира.

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент