Допълниха списъка на бизнесите, които могат да кандидатстват по мярката „Запази ме“

1 декември 2020, 18:19 650

Задължително условие за работодателите е да запазят на работа служителите, за които подават документи за кандидатстване по мярката

От днес започва кандидатстването за помощи по мярката „Запази ме“. Чрез нея се насърчава запазването на заетостта на служителите в предприятия, преустановили дейността си заради наложените противоепидемични мерки. Служителите от допустимите сектори, които работят на пълен работен ден, ще получават компенсация на стойност 24 лева за всеки ден от принудителния неплатен отпуск. За работещите почасово компенсацията е от 3 лева на час, предаде БТА.

Кандидатстването се извършва по точно определен ред. Служителят трябва да заяви желанието си за получаване на помощите пред своя работодател, а той трябва да подаде документи за него в бюрото по труда. Също така служителят трябва да представи писмена декларация по образец до работодателя си и в нея да посочи периода за ползване на неплатения отпуск, както и банковата си сметка.

Служителите имат възможност да кандидатстват само по една програма, докато работодателите могат да комбинират и с други видове помощи – например с мярката 60/40. Документите се разглеждат в срок от 10 работни дни от получаването им, а резултатите се публикуват на страницата на Агенцията по заетостта. Самите компенсации се изплащат до 5 работни дни след одобрение на полученото заявление.

Заповедта за затворените бизнеси, чиито служители могат да кандидатстват по мярката „Запази ме“, беше допълнена от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. Работодателите, които са преустановили своята дейност от 29 октомври, могат да поискат средства за своите служители за до 60 дни. В допустимите сектори попадат барове, механи, бирарии, винарни, кафенета, образователни и езикови центрове, както и други видове обучителни центрове и школи, предприятия, организиращи конгресно-конферентни мероприятия, конкурси, семинари, обучения, изложения, тиймбилдинги и други обществени мероприятия, изискващи присъствена форма. Към тях вече са добавени и професионалните колежи.

С промените в заповедта на социалния министър са включени и всички служители в игрални зали и казина, фризьорски и козметични салони, перални, химическо чистене, шивашки ателиета, намиращи се в търговски центрове. В списъка на допустими за подпомагане попадат и други обекти в търговски центрове, с изключение на хранителни магазини, дрогерии, зоомагазини и оптики, които остават отворени.

Персоналът на частните детски градини, ясли, кина, пиано и нощни барове, нощни клубове, дискотеки и други нощни заведения също може да кандидатства за компенсации. Такова право ще имат и заетите в икономически дейности, свързани с концерти, представления на живо (оперни, оперетни, циркови спектакли), продуценти, режисьори, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти, работещи в музеи и в сектори, свързани с колективни и индивидуални спортни дейности с тренировъчен или състезателен характер, както и работещите в солариуми, сауни, салони за масаж и за отслабване.

Всички работодатели, кандидатстващи по мярката „Запази ме“, трябва да спазят условието да задържат служителите си, за които искат финансиране от държавата за толкова време, за колкото държавата отпуска средства за тях.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент