Доклад на ЕК: До 2050 г. България ще загуби близо една трета от населението си в трудоспособна възраст

18 март 2022, 13:25 523

Според нов доклад на Агенцията по заетостта и Европейската комисия страната ни е най-бързо смаляващата се в света

България е най-бързо смаляващата се страна в света, като до 2050 г. се очаква да загуби почти една трета от населението си в трудоспособна възраст. Това се посочва в доклад на Агенцията по заетостта и Европейската комисия, цитиран от БТА.

Сред най-сериозните предизвикателствата на страната ни, посочени в доклада, е неблагоприятната демографска динамика, съчетаваща бързо застаряване на населението и силно обезлюдяване поради ниска раждаемост и висока емиграция.

В изследването се посочва, че до 2050 г. прогнозите са една трета от пълнолетните лица в България да бъдат на възраст 65 или повече години, което най-вероятно ще доведе до недостиг на пазара на труда и ще предизвика стрес върху системата за социално осигуряване.

От жизненоважно значение за облекчаване на последствията от тази прогноза ще бъдат усилията за създаване на набор от политики за увеличаване на заетостта до възможно най-висока степен. Според авторите на доклада трябва да се въведат солидни и ефективни политики на пазара на труда, които да бъдат проектирани на базата на доказателства и да отчитат опита на други държави.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент