Доходите на домакинствата се увеличават с 2,2%

18 ноември 2020, 00:00 610

Разходите за забавления се свиват с 1/3

По данни на НСИ доходите на населението нарастват с 2,2% на годишна база, предава БТА.

Така в момента средният доход на член на едно домакинство е 585 лв, което е отчетено за периода от юли до септември. Средният размер на заплатата в момента е 704 лв. месечно, като остава без промяна спрямо миналата година. Заплатите формират 55% от доходите на домакинствата.

При пенсиите обаче има увеличение с 11% спрямо 2019 г, достигайки 377 лв. средно на домакинство. Най-голям ръст обаче има при доходите, получавани от обезщетенията за безработица, които са се увеличили със 149%. Това се дължи на големия брой освободени от работа заради коронакризата. Обезщетенията за безработица имат малък дял в общите доходи на домакинствата – само 0,6%. Ако към тях се добавят пенсиите, добавките за деца и другите помощи, се оказва, че близо 33% от доходите на домакинствата идват от държавната хазна.

Забелязва се тенденция българите да теглят все повече пари от депозитните си сметки, за да компенсират намалели доходи. Изтеглените средства са с 15% повече спрямо миналата година, като са средно 49 лв. на домакинство месечно. Според статистиката доходите от странични дейности са намалели.

Макар обективно доходите да бележат лек ръст, хората ограничават разходите си. Това се дължи основно на свиване на бюджета за развлечения. Хората са ограничили парите, които дават за свободно време, отдих и образование, с 29% спрямо миналата година. Така семействата в момента отделят по 67 лева месечно за развлечение. Разходите за поддържането на дома, мебелите и обзавеждането обаче се увеличават – от 118 лв. през миналата година до 123 лв. през 2020 г.

Разходите за транспорт намаляват с 4,4% до 77 лева месечно, тъй като хората са ограничили излизането от домовете си. По тази причина обаче битовите сметки се увеличават с близо 12% до 161 лв. на семейство на месец. Разходите за данъци и осигуровки пък са с над 3% повече – до средно 155 лв. на домакинство месечно.

Намаление е отчетено при разходите за храна, като все още обаче представляват около 30% от всички разходи. Спад има и при парите, които хората харчат за алкохол и цигари. Леко увеличение има при средствата, които домакинствата отделят за облекло и обувки.

При основните хранителни продукти данните сочат следното: консумацията на хляб за третото тримесечие на 2020 г. намалява, като човек изяжда средно 19,9 кг. за периода при 20,4 кг. за миналата година. Спад има и при потреблението на плодове и зеленчуци, сирене, месни продукти и други. Единствено при киселото и прясното мляко се забелязва ръст на консумацията. Без промяна остава потреблението на месо, яйца и зрял фасул.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент