Доходите на българите са намалели с 2,8% заради противоепидемичните мерки

11 декември 2020, 11:53 536

Според данни на Евростат средно за страните от ЕС очакваната загуба на доходи от заетост през 2020 г. е 5,2% спрямо 2019 г.

Доходите на българските граждани от заплати са намалели с близо 2,8% заради въведените противоепидемични мерки. Същевременно средно за държавите от Европейския съюз очакваната загуба на доходи от заетост за тази година е 5,2% спрямо миналата. Това сочат данни на Евростат, цитирани от в. „Труд“, предаде БТА.

Заради икономическата криза средните доходи от заплати на работещите граждани на ЕС са намалели с близо 23 700 евро за 2020 г., в сравнение с 25 000 евро за 2019 г. Данните на Евростат показват, че влиянието на кризата е неравномерно между различните държави от ЕС и е особено силно за най-уязвимите групи от населението. Гражданите с по-ниски заплати имат от 3 до 6 пъти по-големи загуби на доходи от заплати, отколкото гражданите с високи възнаграждения. Това важи в половината страни от ЕС.

В България хората с ниски заплати са загубили 6% от доходите си, а хората със средни заплати – под 4%. За хората с високи заплати данни сочат намаление на доходите под 2%.

След въвеждането на различни схеми и мерки на управляващите във връзка със запазването на работни места и компенсации за служителите, загубите на доходи в ЕС са намалели наполовина.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент