Добавката от 75 лева за ваксинираните пенсионери ще се изплаща от 1 февруари

13 януари 2022, 10:36 717

Добавката не е част от пенсиите, а еднократно плащане, което трябва да стимулира ваксинацията на най-рисковата група хора в страната

Изплащането на еднократната добавка от 75 лева за ваксинираните пенсионери в страната ще бъде изплатена на 1 февруари – това съобщи управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов, цитиран от БНТ. Министерството на здравеопазването ще предостави данни за ваксинираните пенсионери до 25 януари.

Добавката ще се изплаща на първо число и през следващите месеци. Пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще получават добавката автоматично по сметките си, а останалите ще могат да я получат в пощенските клонове, където ще има изготвен график за това. От НОИ призовават пенсионерите да отидат за добавката, когато са готови пенсиите им, за да не се получава излишно струпване на хора в клоновете.

Не е нужно да се подава заявление за получаване на средствата, нито да се представя зелен сертификат за завършен ваксинационен курс.

Информацията за хората, които имат право на еднократната добавка, ще се обменя по служебен път между НОИ и Министерството на здравеопазването. Средствата към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, в който в НОИ са получили информация за ваксинираните.

Правителството отпусна допълнителни 100 млн. лева по бюджета на държавното обществено осигуряване ( ДОО) в изпълнение на мярката за насърчаване на ваксинацията, тъй като добавките не са редовна част от пенсиите и трябва да бъдат разграничавани. От НОИ съобщават, че се разработва документ, който да позволява това на пенсионерите, а хората с ПИК на НОИ могат да направят проверката онлайн.

През февруари пенсионерите ще получат разяснение коя добавка е за януари и допълва пенсиите им от декември, тъй като за близо 250 000 пенсионери липсващите пари през декември са в рамките на 5 лева, но при някои достигат и до 30 лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент